Psihologia iubirii

Putem prevedea durata unei relatii? Care este evolutia dragostei pasionale? Care sunt raporturile relatiei de dragoste cu cea de prietenie?

Aici afli raspunsul la toate aceste intrebari din perspectiva psihologiei.

duminică, 22 aprilie 2012

Trasaturile pasiunii



Cand te indragostesti, este ca si cum ai cadea accidental, dupa ce ai alunecat pe o coaja de banana. Nu esti pregatit dinainte pentru ce o sa urmeze si totul se petrece cu o repeziciune care scapa controlului. Nu intamplator, in franceza si in engleza se folosesc pentru “a se indragosti” verbele “tomber amoureux” si “to fall in love”.

Desi starea de indragostire este una complexa, ea poate fi recunoscuta prin cateva trasaturi specifice:

Rapiditatea si imprevizibilitatea
Atractia pentru o persoana anume demareaza rapid si incontrolabil. Se vorbeste adesea de „dragoste la prima vedere” (coup de foudre).

Existenta unui obiect al iubirii
De obicei o persoana de sex opus, fata de care indragostitul simte o atractie globala, care este insa neaparat orientata sexual. Aceasta persoana este perceputa ca fiind “atragatoare” prin anumite trasaturi fizice, intelectuale si comportamentale. Se oserva adesea o oarecare asemanare intre parteneri, ceea ce demonstreaza importanta afinitatilor in stabilirea relatiilor de dragoste si prietenie. Dar cel mai des, farmecul si unicitatea obiectului iubirii tine de un ansamblu dificil de analizat. De aceea dragostea este adesea comparata cu o magie care apropie doi oameni.

Tensionarea rapida
Prezenta persoanei iubite sau numai gandul la ea declanseaza rapid o stare de tensiune si o atractie erotica, de cele mai multe ori inexplicabila din punct de vedere rational. Nu intamplator se spune ca “dragostea are ratiunile ei, pe care ratiunea nu le cunoaste”.

Implicarea privilegiata si exclusiva
Relatia cu persoana iubita devine in scurt timp una privilegiata, chiar exclusivista. Celelalte relatii (de munca, de prietenie, familiale) trec pe plan secundar. Cei doi isi continua relatia de iubire chiar in profida constrangerilor sociale, profesionale, culturale, religioase, etc. daca acestea exista.

Dorinta ca sentimentele sa fie reciproce
Indragostitul are permanent in minte imaginea persoanei iubite, se simte frustrat cand nu este cu ea, este puternic atras spre ea, reactioneaza rapid la contactul cu ea si – pentru ca apropierea sa se poata produce – e nevoie ca sentimentele lui sa fie impartasite si de cealalta persoana.

Idealizarea persoanei iubite
Persoana iubita apare in imaginatia indragostitului idealizata. De aceea se spune ca “dragostea este oarba”.

Toate aceste „simptome”, asa cum apar ele descrise de psihologia iubirii ne ajuta sa ne dam seama ca ne-am indragostit, atunci cand ne intalnim prima oara in viata cu acest sentiment sublim, iubirea.

De multe ori – sub masca prieteniei – se poate ascunde iubirea, atunci cand prietenia aluneca usor, pe nesimtite, spre sentimente orientate sexual, erotice. Fapt ce poate parea coplesitor daca trairile noastre nu rezoneaza cu cele ale persoanei iubite.

Sunt multe cupluri formate din colegi de clasa, care – dupa niste ani petrecuti impreuna pe bancile scolii – ajung sa se indragosteasca. Aici nu mai e “dragostea la prima vedere”, ci un sentiment care se formeaza in timp. Dar si in acest caz, trezirea este brusca, adica momentul in care realizezi ca te-ai indragostit te poate surprinde.
Crezi ca psihologia iubirii ne poate ajuta sa intelegem relatiile de dragoste din viata noastra? Sau ti se pare ca iubirea e un sentiment mult prea complex pentru a putea fi analizat din perspectiva rationala? Este necesara si utila o astfel de analiza, chiar daca ea nu ofera raspunsuri la toate intrebarile? Posteaza mai jos comentariul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu