Psihologia iubirii

Putem prevedea durata unei relatii? Care este evolutia dragostei pasionale? Care sunt raporturile relatiei de dragoste cu cea de prietenie?

Aici afli raspunsul la toate aceste intrebari din perspectiva psihologiei.

sâmbătă, 14 aprilie 2012

6 mituri daunatoare despre iubire


Miturile despre iubire au fost vehiculate intr-atat de mult, incat au ajuns sa capete statut de adevaruri si sa influenteze rata de succes a unei relatii de cuplu. Cum insa o legatura amoroasa are mai mult de castigat in absenta lor, iata 6 mituri despre dragoste pe care ar fi indicat sa nu le perpetuezi!





Mit nr. 1: Exista o singura mare iubire

Sufletele pereche si conceptia din jurul lor, care promoveaza existenta unui singur partener perfect pentru fiecare, nu reusesc decat sa iti distruga sansele de a te bucura de relatia de amor la care aspiri! Mai precis, in loc sa fii convinsa ca exista un singur barbat ideal pentru tine in intreaga lume, fii pregatita sa gasesti dragostea de mai multe ori in viata. Gandeste-te astfel: in cazul unei rupturi, al unui divort sau al unui deces, ai toate sansele sa ai parte din nou o mare iubire!

Mit nr. 2: Toti barbatii buni sunt luati

Sau sunt gay. O astfel de afirmatie vine din frustrarea de a nu gasi un partener potrivit atunci cand femeile din jurul tau par sa isi fi gasit deja fericirea. Si totusi, afirmatia nu este nimic mai mult decat un mit.

Ce poti face pentru a scapa de impresia (falsa) ca barbatul potrivit pentru tine, pur si simplu, nu exista (sau este deja insurat)? Uita-te in jurul tau. In mod cert exista o multime de barbati carora nu le acorzi nicio atentie, dar care ar fi incantati sa te scoata in oras. Tot ce trebuie tu sa faci este sa le acorzi (si sa iti acorzi si tie) o sansa.

Mit nr. 3: Dragostea este oarba

Dragostea este oarba nu inseamna nimic mai mult decat faptul ca unul dintre parteneri (sau ambii) ii ignora defectele celuilalt. Afirmatia este valabila, de pilda, intr-o relatie abuziva, in care o femeie se minte ca partenerul ei o bate pentru ca o iubeste.

Mit nr. 4: Exista dragoste la prima vedere

Atractia la prima vedere exista, intr-adevar. Nu acelasi lucru se poate spune despre iubire, un sentiment care apare in timp. Dragostea este mult mai profunda decat atractia fizica si, in consecinta, are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta. Deciziile luate in prima etapa a "indragostirii la prima vedere" au toate sansele sa fie eronate, deci pastreaza-ti picioarele bine infipte in pamant inainte de a lua o hotarare care ti-ar putea schimba intreaga viata (cum ar fi sa accepti propunerea in casatorie a unui barbat pe care il cunosti doar de cateva saptamani).
Mit nr. 5: Dragostea adevarata invinge orice obstacol Un mit romantic, acesta este folosit adesea de femeile abuzate, pentru a justifica actiunile partenerilor de cuplu. Adevarul este ca iubirea nu este suficienta pentru a mentine o relatie sanatoasa. Pe langa aceasta, sunt necesare si respectul, intelegerea, valorile similare si un strop de umor, printre altele.

Mit nr. 6: Partenerul este responsabil pentru fericirea ta

Basmele si filmele romantice perpetueaza la nesfarsit acest mit. Cu toate acestea, este important sa fii mereu constienta de faptul ca tu esti singura persoana responsabila de fericirea proprie. Niciun barbat, oricat de "perfect", nu va reusi sa te faca vreodata fericita cu adevarat, daca tu nu te poti simti implinita si fericita si pe cont propriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu